Keşfet

DRAM Nedir, SSD'de DRAM Ne İşe Yarar?

Konu Yazar
Site Sahibi
Site Sahibi
Eki
148
1,389
SSD almak için araştırma yapan herkesin karşısına çıkabilen DRAM ne işe yarar, insanlar neden sizlere DRAM'li bir SSD almanızı önerdiklerini bu konuda açıklığa kavuşturacağız.
DRAM yani açılımıyla Dynamic Random-Access Memory (Dinamik Rastgele Erişim Belleği) SSD'nizde bir önbellek işlevi sağlayarak dosyalarınızın ilk önce DRAM'e ardından SSD'deki NAND yongalarına kalıcı olarak yazılmasını sağlıyor. DRAM, NAND yongalardan çok daha hızlı olduğu için de bu SSD'nizin performansını doğrudan etkileyebilen bir durum.
ssd-dram.png
  • DRAM kullandığınız SSD'nin okuma ve yazma hızını artırır. Genelde ürünlerin kutusunda bu hızlara ait bilgiler bulunur fakat DRAM'li bir SSD kullandığınız zaman büyük dosya işlemlerinde DRAM'in sunduğu avantajı çok rahat bir şekilde farkedebilirsiniz.
  • DRAM sayesinde yüksek IOPS (saniye başına giriş ve çıkış işlemi) değerlerine ulaşabilmenizi sağlar. SSD satın alırken IOPS karşılaştırması yapmak oldukça önemli bir durumdur, DRAM'li SSD'ler DRAM'siz modellere göre çok daha iyi IOPS değerlerine sahip olabiliyor, bu yüzden de genelde işletim sistemi DRAM'li SSD'ye kurulur.
  • DRAM dosyalarınıza daha hızlı erişebilmenizi sağlar. Sıklıkla kullanılan dosyaları bulmak istediğinizde NAND yongalar arasında arama yaparak işlemi daha hızlı bir şekilde sonuçlandırır. Bu azaltılan tepki süresi sayesinde de oyunlar ve çeşitli programlarda fark edilebilecek düzeyde giriş süresinde azalma olur.
  • Verileriniz DRAM üzerinde değil de NAND üzerinde saklandığı için DRAM'ler NAND yongalara göre çok daha uzun ömürlüdür. DRAM bilgisayarınızda yazılacak dosyaları işleyerek NAND yongaların daha az yıpranmasını sağlar ve bu sayede SSD'nizin ömrü uzar, bundan dolayı da DRAM'li SSD'lerin daha uzun yazma garantisi bulunur.
DRAM'in ne işe yaradığını buradan rahat bir şekilde anlayabileceğinizi düşünüyorum, her ne kadar bunları anlatsak bile maalesef ki ülkemizde herkes DRAM'li bir model almaya gücü yetmeyebiliyor. DRAM'li modeller normal SSD'lere göre çok daha maliyetli olduğu için kullanıcı cebinden çıkan parada da epey bir değişiklik oluyor.
İşte bu maliyeti düşürebilmek içinde üreticilerin geliştirdiği HMB (Host Memory Buffer) özelliği devreye giriyor. Bu teknoloji bilgisayarlarınızdaki RAM'lerin çok küçük bir miktarını SSD'ye önbellek olarak kullanılmasını sağlıyor ve bu sayede SSD'nizin hızı DRAM kadar yüksek olmasa da kabul edilebilir miktarlara getirerek performansın artmasını sağlıyor.

DRAM'siz SSD almalı mıyım gibi akıllara takılan onlarca sorunun cevabı elbette alınabilir. DRAM her ne kadar güzel avantajlara sahip olsa da fiyat farkı da epey bulunuyor. Bilgisayarınızın işletim sisteminin bulunacağı SSD'yi DRAM'li aldıktan sonra diğer ek SSD'lerde DRAM bulunmasa da olabilir. Oyun oynayacağız ya da dosya depolayacağınız ikinci SSD'lerinizi değecek düzeyde fiyat farkı bulunuyorsa elbette DRAM'siz satın alabilirsiniz ama her zaman bütçe varsa DRAM'li almak daha iyi bir seçenek olacaktır.
 
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Eki
6
4
DRAM'li SSD'lerin sunduğu performans artışı gerçekten göz ardı edilemeyecek seviyede. Özellikle sık sık büyük dosya transferleri yapan ya da yüksek performans gerektiren uygulamaları kullananlar için DRAM'li SSD'ler harika bir yatırım. Tabii ki her zaman bütçe faktörü devreye giriyor, bu yüzden ek depolama için DRAM'siz SSD'ler de tercih edilebilir. Ancak işletim sistemi gibi kritik yazılımların daha hızlı çalışmasını isteyenler DRAM'li bir modelden fazlasıyla memnun kalacaklardır.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst